Definitia succesului conform dexonline.ro este urmatoarea: “SUCCÉS, succese, s. n. Rezultat favorabil, pozitiv (al unei actiuni); reusita, izbanda“, prin urmare nimic cuantificabil, nimic palpabil, nimic universal valabil.
Probabil acum mai mult ca niciodata oamenii sunt intr-o disperata cautare a succesului, orice ar insemna asta pentru fiecare dintre noi. O nota mare la un examen, obtinerea unui job mult dorit, gasirea pasiunii ascunse, intemeierea unei familii, infiintarea unei afaceri, ajutorarea unor oameni nevoiasi…… Avand acces la atat de multe retele de socializare, nevoia de validare din partea celorlalti este din ce in ce mai mare. Dar ce facem cu propria validare? Ne mai gasim timp sa discutam noi cu noi si sa vedem gradul de multumire pe care il avem raportat la propria persoana? Acesta ar trebui sa fie cel mai important aspect.
De cele mai multe ori ne pierdem in rutina zilnica si in tumultul vietii si uitam de noi. Din pacate, ne amintim doar in momentele de cumpana cand am vrea sa dam timpul inapoi si sa ne concentram mai mult pe ce avem nevoie cu adevarat.
Fiecare om functioneaza diferit si are nevoi diferite, insa toti ne dorim o calitate buna a vietii. Iar din momentul in care am identificat ce ne implineste, este obligatoriu sa ne indreptam o parte din energie catre acela. Dar cum facem sa aflam ce pasiuni avem sau la ce suntem buni? Unii au mai mult noroc si isi descopera vocatia din copilarie, altii trebuie sa faca multe incercari pentru asta. Majoritatea facem parte din cea de a doua categorie. Si cum putem afla ce ne pasioneaza? Incercand, incercand si iar incercand. Urmarind videoclipuri, mergand la workshop-uri, participand la conferinte, facand voluntariat, inscriindu-ne la cursuri.
Dupa ce am aflat ce ne face fericiti, urmeaza partea la fel de grea 😄 inglobarea in rutina atat de blamata. Ori asta nu se poate face decat prin multa dedicare si/sau multa munca.
Este nevoie de multa disciplina pentru a reusi sa schimbam niste obiceiuri impamantenite adanc in subconstient si niste credinte limitative pe care le avem. Pe mine ma ajuta urmatoarele:
1. To do list – primul pas spre materializare este scrisul. Astfel le putem si prioritiza si vizualiza mai clar decat in minte 😉
2. Mind maps – cand ai o vaga idee despre ceva, dar ti se pare ca nu are inceput si sfarsit, cel mai simplu este sa faci o harta a mintii. De acolo lucrurile vor decurge mult mai natural.
3. Visual boards – o astfel de plansa pusa intr-un loc vizibil nu va face nimic in locul tau, dar te va ajuta sa iti amintesti zilnic ce dorinte ai si ca trebuie sa depui putin efort pentru ca ele sa se indeplineasca.
4. Smiley boards – poate suna pueril, dar daca iti faci un calendar in care iti setezi unul sau mai multe obiective zilnice pe care la sfarsitul zilei le evaluezi ca fiind indeplinite sau nu, cu ajutorul unor smiley-uri, iti va da o stare de bine si de motivare.
5. Obiceiuri (#habitsforimprovement) – Peste tot se spune ca ai nevoie de 21 de zile pentru a crea un obicei nou, dar aproape nicaieri nu se explica de ce acest numar. Si cum inainte de a ne apuca de ceva, trebuie sa avem o explicatie logica, trebuie sa stim ca repetarea unui obicei in 21 de zile consecutiv duce la formarea de noi retele neuronale care vor deveni noi reflexe.
Succes!