Cum poti economisi eficient si rapid?

O sa incep acest articol cu o sintagma amuzanta 🙂

Pe vremea mea…in perioada in care se punea baza educatiei mele, in Romania nu exista un focus atat de puternic pe educatia financiara. Drept pentru care nu am beneficiat de indrumari in acest sens.

Faptul ca m-am angajat in timpul facultatii si banii din salariu impreuna cu cei din bursa de la facultate erau in prima faza doar de buzunar, m-a facut probabil sa nu ii pretuiesc la adevarata valoare.

In momentul in care a trebuit sa ma sustin din salariu, lucrurile nu au mai fost asa lejere si desi nu pot sa spun neaparat ca nu ma descurcam, cu siguranta pot spune ca nu aveam in minte conceptul de economisire. Cheltuiam total haotic si la sfarsit de luna nu stiam pe ce s-au dus banii.

Cu atat mai rau era ca nici macar nu luam in considerare ca poate fi altfel. 🙂

Norocul a venit de la un drag coleg si prieten care este pasionat de aceasta zona financiara. Mi-a prezentat cateva metode pe care le descoperise si pe care le aplicase si el, iar eu am ales sa personalizez una din ele.

O poti gasi pe internet in diverse forme ” cele 6 borcanase”, “cele 6 plicuri”, “cele 6 pusculite”, etc. Metoda presupune sa distribui procentual veniturile in 6 categorii pe care sa le mentii luna de luna.

Nu este usor sa treci de la a fi mana larga la a fi investitor, sa spunem 🙂 Deoarece acesta este unul din scopurile metodei: sa ajungi sa ai o suma de bani pe care sa o investesti si acestia sa produca alti bani pentru tine astfel incat sa devii independent financiar. Asa ca am ales intai sa o personalizez ca sa mi se para prea restrictiva si sa imi fie greu sa o respect.

Cele 6 categorii pe care le-am ales eu sunt:

  1. Necesitati – 50% din venitul lunar – cheltuielile fixe de tip rate, facturi pentru utilitati, alte plati recurente ce acopera nevoi de baza
  2. Cheltuieli – 15% din venitul lunar – mancare, transport, bani de buzunar
  3. Daruire – 5% din venitul lunar – donatii sau cadouri
  4. Instruire – 10% din venitul lunar – carti, mers la cinema, teatru, cursuri
  5. Bucurii – 10% din venitul lunar – lucruri care iti bucura tie sufletul
  6. Economii – 10% din venitul lunar – un fond de urgenta

Rezultatele s-au vazut rapid. Dupa cateva luni deja am reusit sa cumpar electrocasnice fara sa mai apelez la vestitele carduri in rate fixe fara dobanda, care mereu ajungeau sa fie folosite si pentru alte motive nu tocmai necesare 🙂

Ma bucur tare mult ca am reusit sa il implementez si de la un om care cheltuia complet iresponsabil am ajuns sa am o minima conduita din punct de vedere financiar si tintesc spre a deveni independenta financiar in timp.

Tu ce relatie ai cu banii? 😀

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *