Interviu cu Simona Preda – psihoterapeut

Mă bucur că ai acceptat să răspunzi invitației mele. Poți să ne spui câteva cuvinte despre tine, Omul?

Bucuria îți este împărtășită, plus recunoștința pentru invitație!
Despre mine omul… hm, mă privesc adesea ca pe un întreg, dar care își găsește părți în tot ce mă înconjoară ca pe mici bucăți din mine care se reîntorc acasă. Iubesc pământul și cerul, iubesc iubirea și sunt fericită că trăiesc.
Din sfera pământească: imi place să descopăr lucruri, sunt destul de boemă (ar fi culmea să nu se vadă din ce am scris mai sus :)), nonconformistă de multe ori, optimistă, autoironică, cu urme de perfecționism șlefuit, pot fi autoritară, ce să mai zic…?

În ce moment al vieții ai decis să te indrepți către psihologie și care a fost factorul determinant?

În clasa a 11-a stăteam de vorba cu o prietenă și am auzit de la ea de facultatea de psihologie. În momentul în care am auzit cuvântul ”psihologie” instinctiv am știut că voi face asta toată viața. A fost ceva interior care, pur și simplu, a vibrat.

Dacă ai putea să o iei de la început, ai schimba ceva in parcursul tău profesional? Dacă da, ce anume?

Am avut norocul să întâlnesc oameni extraordinari pe parcursul profesional, nu pot să spun cât de norocoasă ma simt. Dacă aș schimba ceva și m-aș putea întoarce în timp, mi-aș spune mie: “ești extraordinară, nu iți fie frică pentru că inima ta nu te poate minți! Arată-te și împărtășeste oricând din valoarea ta!”

Ai putea să enumeri câteva provocări cu care te-ai confruntat de-a lungul timpului?

Sigur, una dintre cele mai mari provocări a fost să trec peste percepția celor din jur asupra meseriei mele, în special percepția persoanelor dragi.
Un alt lucru pe care mi-a fost greu să îl fac a fost să renunț la încercarea de a le arăta prietenilor sau apropiaților ce este terapia sau să îi conving de beneficiile ei. Mai sunt, sistemul din țara noastră și modul în care unele legi cu privire la această profesie s-au schimbat brusc, credința limitativă cum că o persoană tânără ca mine nu știe sau nu are experiență de viață, etc.

Ce calități pe care le ai tu ca om crezi că au o contribuție la succesul sedințelor cu pacienții?

Blândețea, încrederea în mine, abilitatea de a lega relații, deschiderea, empatia, grija, perseverența, istețimea.

Cum reusești să nu te implici emoțional și să te detașezi de situațiile cu care se confruntă pacienții?

Dacă nu ma implic emoțional nu am cum să fiu acolo și terapia nu are succes, mă implic, însă cu măsură. Încerc marea cu degetul, nu mă arunc cu totul în ea. Mă detașez când termin o zi de terapii prin activități care mă relaxează, îmi fac o baie cu Aromaterapie, gătesc, ies la o cină cu prietenii, merg la munte și mă încarc, meditez, dar cel mai important, merg la terapeuta mea.

Care sunt direcțiile tale de viitor în ceea ce privește această activitate?

Mă vad făcând asta toată viața și deocamdată sunt în pregătire profesională să devin formator în psihoterapie integrativă în cadrul ARPI (Asociația Română de Psihoterapie Integrativă), mă văd lucrând atât în cabinet, cât și cu grupuri, făcând tabere în diverse locuri frumoase din țară.

Presupunând că ne citesc și tineri care doresc să urmeze această carieră, ce sfaturi ai pentru ei?

Curaj, mult curaj pentru că este cea mai frumoasă profesie din lume și vine momentul în care ai fi dispus să plătești pentru a fi în rolul de terapeut, deci îți dai seama cum este să fii plătit pentru asta

Când ar trebui să apeleze o persoană la un psiholog sau la un psihoterapeut? Iar pentru a fi mai clar pentru toată lumea, ne poți explica care este diferența dintre un psiholog și un psihoterapeut?

Psihologul este absolventul facultății de Psihologie, Psihoterapeutul urmează o pregătire profesională dupa facultate care durează 6 ani, pentru a putea lucra în cabinet și trata diverse probleme de “suflet” să zic așa. Psihoterapeutul lucrează cu mintea, comportamentul, emoțiile, corpul.

Conform experienței tale, care crezi că este nivelul educației emoționale în România? Ce crezi că lipsește în acest sens?

Oho, ce întrebare bună! Din fericire începem să învățăm, dar nivelul l-aș pune jos de tot…
Lipsește un sistem de învățământ care să pună accent pe inteligența emoțională, lipsește media care să difuzeze mai mult conținut de calitate despre acest lucru, lipsește interes de multe ori din partea oamenilor pentru că generațiile tranzitează și este confuză trecerea de la lipsa totală de informație, la prea multă informație.

Din punctul tău de vedere, care sunt problemele majore cu care se confruntă o persoană din România?

Anxietate, stres, percepție dramatică a realității , relații disfuncționale sau toxice.

Poți menționa câteva surse pe care le poate utiliza o persoană pentru o informare corectă?

Cred că fiecare își poate găsi surse în funcție de subiectele de interes, mie îmi place să urmăresc câteva Podcasturi, să citesc articole sau să urmăresc personalități care au ceva de spus precum Gregg Braden, Joe Dispenza, Bruce Lipton, revista Psychologies, George Buhnici, Andi Moisescu, podcastul lui Micutu, Gabor Mate, Elephant Journal, Jay Shetty, Sadguru, Tony Robbins, plus mulți alții…

O mare parte din adolescenți/tineri petrec foarte mult timp pe rețelele de socializare. Consideri că pot fi afectați în mod negativ de anumite repere pe care și le iau de acolo?

Da, sunt afectați pentru că viața expusă pe online nu are de multe ori legatură cu viața reală și reperele pot dăuna emoțional.

Este necesar un conținut educativ în proporții mai mari pe aceste rețele de socializare?

Cred că ar ajuta, însă nu cred că lipseste educația pe online, lipsește interesul pentru ea și atenția.

Exista diferențe majore între pacienții adolescenți și pacienții adulți? Dacă da, există psihologi/psihoterapeuți specializați pe grupa respectivă de vârstă?

Adolescenții cu sigurantă sunt diferiți, stadiul de dezvoltare presupune niște schimbări specifice în adolescență și da, este nevoie de specializare, cunoaștere sau experiență pentru a lucra cu adolescenți.

Ce sfat ai oferi cititorilor noștri în ceea ce privește igiena emoțională?

Informare pentru conștiență
Acțiune pentru schimbare
Puteți găsi online gratuit informații care să vă schimbe viața dacă vă acordați suficientă iubire încât să le puneți în acțiune.

Dorești să mai adaugi ceva ce nu am abordat în întrebarile de mai sus?

Cred că este suficient cât am “vorbit” 😃

În incheiere, ne poți comunica modalitățile prin care te pot contacta cei interesați?

Sigur, mă pot găsi pe:

Facebook: Psihoterapeut Simona Preda

Instagram: simonapreda_heartbalance

Site: monoclu.ro

La telefon: 0767671013 🙂

Mulțumesc încă o dată pentru deschidere și disponibilitate!

Și eu îți mulțumesc din inimă! ❤️

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *